~Bingkisan Hati~

"..rahsia hati tak siapa tahu..tapi jika naluri dapat rasakannya,maka rahsia itu terbongkar jua.."

Adakah blog ini membantu anda..?

Monday, March 3, 2008

Kursus Pra Perkahwinan Islam

Pada hari Sabtu dan Ahad (16 & 17 Feb2008) yang lepas, saya berkesempatan untuk mengikuti Kursus Pra Perkahwinan Islam yang dianjurkan oleh Kuliyyah Kejuruteraan UIAM bersama-sama dengan Jabatan Agama Islam Selangor. Ianya dijalankan di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia,Gombak.

Mungkin ada di antara anda fikirkan yang saya ini sudah berkahwin, tetapi yang sebenarnya, saya belum lagi berumahtangga tetapi insyaAllah saya akan berusaha untuk berkahwin dan hidup bersama-sama dgn si dia sehingga akhir hayat kami. Tak sabarnya saya rasa.. Hik3.

Tujuan saya menulis artikel mengenai kursus pra perkahwinan ini adalah, saya ingin berkongsi dengan anda semua kenapa kita patut mengikuti kursus ini. Setiap pasangan Islam yang ingin berkahwin diwajibkan untuk menghadiri kursus ini yang diadakan selama dua hari.


Kursus ini adalah wajib dan penting kerana kita akan belajar bagaimana untuk menjalankan tanggungjawab sebagai seorang suami mahupun isteri apabila sudah berumahtangga nanti. Kita juga akan belajar bagaimanakah prosedur-prosedur yang perlu kita ikuti untuk mendapatkan kebenaran untuk bernikah contohnya.

Bukannya senang nak kahwin ni. Macam-macam tanggungjawab dan perkara yang perlu kita pikul. Dan macam-macam prosedur yang perlu kita ikuti sebelum boleh menjadi seorang suami isteri yang sah.

Itu sebabnya jabatan agama mengadakan kursus perkahwinan ini untuk bakal-bakal pengantin. Bagi saya, memang patut kursus ini diwajibkan. Jadi dapatlah bakal-bakal suami isteri ini bersedia dan tahu apa yang patut dan tidak patut dilakukan apabila sudah berkahwin.

Mungkin ada dikalangan anda yang merasakan kursus ini membosankan. Ye la, dah nama pun kursus kan… Tetapi kursus yang kami ikuti ini tidak membosankan kerana penceramah-penceramah yang hadir sangat-sangat sporting dan open. Diselitkan dengan lawak jenaka dan gaya ceramah yang pelbagai menyebabkan kami semua tergelak geli hati apabila mendengar ceramah yang diberikan.

Gelak-gelak juga tetapi apa yang penting adalah isi yang cuba disampaikan kepada kita. Dalam kursus ini, kita juga akan diberitahu mengenai penceraian. Apa hak-hak yang kita akan perolehi sekiranya kita bercerai. Ramai yang tidak tahu hak mereka, dan itu menyebabkan mereka rasa tertindas. Dengan mengikuti kursus seperti inilah anda akan dapat tahu apakah yang patut dilakukan apabila sudah bercerai dan sebagainya.

Sekiranya anda belum lagi mengambil kursus kahwin ini, pergi la daftarkan diri anda secepat mungkin. Tak menyesal kalau mengikuti kursus ini (lagipun kan ia nya wajib diambil sebelum boleh bernikah). Dan sekiranya anda sudah pun mengikuti kursus ini, bila nak kahwin?

No comments: